Om UMJF

Umeå modelljärnvägsförening (UMJF) startades våren 2003 av ett gäng modelljärnvägsentusiaster. Idag är vi runt 12 aktiva medlemmar. Vi är i huvudsak inriktade på skala H0(1:87) i både 2- (Roco,Fleischmann,Trix,etc) och 3-räls (Märklin) system. Men det finns medlemmar i föreningen som själva bygger i både skala N(1:160) och skala 0(1:45).

Vår bana är en blandning av gammalt och nytt, men vi försöker bygga efter svensk förebild. Mer om banan går att läsa om under UMJT. Flera byggnader är gjorda av medlemmar och är hämtade eller inspirerade av byggnader som finns i Umeå och dess närhet. På banan brukar det rulla lok och vagnar allt från 1920-talet till nutid, både svenskt och tyskt.

Under åren 2005 till 2006 hade föreningen en anläggning i skala H0 som bestod av både en 2- och en 3-rälsbana. Självaste byggandet av banan kom igång i början av 2005 och den revs i september 2006. Våren 2007 flyttade föreningen in i sin nuvarande lokal på Skolgatan. På grund av vattenskada och ombyggnationer så dröjde det ett tag innan någon ny bana sattes upp. Januari 2008 så övertog även föreningen en Märklin-anläggning vilket tog mycket tid i anspråk. Mer om detta kan läsas om här. Så till slut, hösten 2008 påbörjades planering och byggnation av nya banan. Även den nya banan är en kombination av 2- och 3-räls, där det även finns möjlighet att utbyta vagnar mellan de två systemen. Banan är byggd i två rum där det ena rummet i huvudsak består av 3-räls och det andra av 2-räls. Hela banan är digitaliserad.

Som medlem i UMJF är man aktiv i föreningen och byggnationerna (hur mycket väljer du själv). Rullande material så som lok och vagnar äger medlemmarna själva. Medlemsavgiften är för närvarande 250kr/månad.

Om du är intresserad att komma förbi och titta eller bli medlem, hör av dig till vår e-post kontakt[snabel-a]umjf.se! Normalt sett har vi bygg eller körkväll (första måndagen i månaden) varje måndag kväll från kl 19.00. För större sällskap kan vi visa banan andra tider om möjlighet finns.

Besöksadress
Umeå modelljärnvägsförening
Skolgatan 14
Umeå

(karta)

e-post: kontakt[snabel-a]umjf.se

Kontouppgifter
Swedbank
Clearingnr: 8420-2
Kontonr: 964 777 635-1